tisdag 25 februari 2014

Hålla på rätt lag

I flera tidningar redovisades för någon månad sedan vilka personligheter som sympatiserar med de olika politiska partierna.

Man säger allt för ofta att partierna liknar varandra mer och mer och att det gör det svårt för väljare att hitta sitt parti. Någon som i denna undersökning som utfördes av SCB dock visade klart är att de partier som står allra längst från varandra i väljargrupp är SD och FP. Det är inte förvånande överhuvudtaget men det som är intressant är när de gick mer på djupet och redovisade fler kriterier för de som sympatiserade med SD respektive FP.

Man ser då tydligt att för att känna sig som en SD sympatisör skall man framförallt anse sig ha en låg utbildningsnivå och framförallt inte vara någon som har ett ledaruppdrag på jobbet. För att sympatisera med Folkpartiet är det omvända siffror.

Detta kan man tolka hur man vill liksom med all statistik men jag tror inte någon kan slå mig på fingrarna för min tolkning att är det så att man känner att man är hotad på sin plats i samhället och jobbet samtidigt som man anser sig ha en låg utbildningsnivå då är det lätt att ta åt sig propaganda om att det tex. är ”invandrare” som tar jobb för ”Svenskar”.

När det gäller att någon tar jobb för någon annan är det lika bra att passa på att lägga in någon rad om det här.. Det är tur att det inte stämmer, för då skulle samhället bestå av ett konstant antal jobb som vi delar på. Hur skulle det se ut om vi delade på det antal jobb som fanns för låt oss säga 50 år sedan. Då skulle det inte räcka långt med dagens befolkning. Det skulle även betyda att om en restaurangkedja eller butikskedjas som etablerar fler och fler restauranger/butiker betyda att varje nytt jobb betyder att ett jobb försvann någon annanstans med automatik.

Detta förstår troligen alla men det vill även till att sympatisera med och rösta på de partier som tror på utveckling och inte på de som skrämmer med spöken.


Läs mer: DI , SCB,


via WordPress http://ift.tt/1ka2THf