söndag 16 februari 2014

OS GULD x 8

Jaaaa, nu fick ”vi” ännu en guldmedalj i OS. Vilken känsla för oss Svenskar men framförallt för de enskillda idrottsmän som investerat all tid och energi i många år för att just uppfylla drömmen om en medalj i OS. Finns ingen som kan undgå deras glädje i att det just blev medaljer i lagtävlingen. Att få vinna ihop är en dimension extra. Man vinner sitt eget lopp och dessutom ihop med andra. Jag brukar allt som oftast hämta kunskap och lärdom från idrottsvärlden när det gäller ledarskap, motivation, målsättning m.m och kan inte låta bli att få en jämförelse även i dessa lag guld.

Vi har i samhället som helhet kommit relativt långt vad gäller jämnställdhet men jag tycker vi allt för ofta fokuserar på fel sak. Det handlar inte om vi och dom eller vad någon skall förlora för att någon annan skall vinna. Jag brukar hävda att det bara blir vinnare och här hittar jag ännu ett bevis för det. Själklart skall alla liksom lagmedlemmarna i skidstaffetlagen var och en göra sitt yttersta och det handlar inte om att någon skall bereda plats för någon annan. Laget som sådant pratar ihop sig om hur man lägger upp loppet ihop och vem som tar vilken sträcka för optimal effekt. När alla tillåts lyckas blir då ett resultat som blir så mycket bättre än vad man gör själv.

Jämnställdhet är inte likställdhet men lika möjligheter. Hur många drömmer inte om storvinst på lotto m.m. Tänk vilken skillnad det skulle bli för en familj om man skulle öka inkomsten med 3,6 miljoner. Detta är precis vad det idag skiljer mellan en mans och en kvinnas inkomst under en livstid. Förutom att kvinnor får sin rättmätiga lön och erkännande så vinner familjen som lag med alla de ytterligare möjligheter detta medför.


Tillbaka till gårdagens och dagens fantastiska prestationer i OS. Det är fantastiskt vad dessa prestationer skapar en underbar känsla och man vill bara vara med i detta lyckorus. Detta är något vi måste njuta av så länge det går.


via WordPress http://ift.tt/1gq8ZD6