fredag 26 november 2010

Politik på glid

En ny sak som förundrar mig är när politiska partier börjar fundera på om det är så att väljare inte gillar deras poltitk och skall rannsaka sig med avsikt att "hitta rätt".
För att inte allt skall vara rörlig materia så behöver man ha något att bygga på. Som jag ser det är det den ideologiska grund som gjorde att man bildade ett politiskt parti som borde vara hjärta, hjärna och blodomlopp i ett parti. Därefter får man med hänsyn till tiden ta de kamper som behövs för att få samhället till så stor utsträckning som möjligt att genomsyra den egna ideologin.

Vad händer med ideologi och politikens grunder den dag då Vänstersidan slåss för fritt företagande, minskad kommunal sektor och uppluckring av LAS samtidigt som högersidan börjar slåss för det motsatta?

Det verkar ju inte så troligt eller till och med utopiskt kan man tycka, men det är ju faktiskt det som sker idagsläget. Fler partier går ifrån sin ideologi och bedriver "fri politik" baserad på samhällsläget och vad som är rätt i tiden.

Detta gör det inte lätt för väljare och jag tror vi kommer mer och mer att få ett politiskt system som går ut på att man litar på ena eller andra sidan istället för att jämföra politik. Detta synsätt tar då bort alla partier som inte är tillräckligt stora att trovärdigt kunna få möjlighet att påverka.

Det är dags för partierna även inom Alliansen att fundera på om man skall fortsätta som enad M front eller profilera sig själva mera. Min åsikt är att man är borta om man inte än hårdare börjar bedriva egen poltik ( men givetvis med ansvar).

Läs även: Aftonbladet