måndag 8 mars 2010

Utsatta kvinnor

Idag är det 100 års firande av kvinnodagen i Sverige. Toppenroligt och många bra initiativ trillar in både via facebook och att läsa om i dagstidningarna Jag är själv uppväxt med 3 systrar och har dem och min mamma att tacka för mycket. Liksom min sambo och barnens mor.
Något jag dock vill slå ett slag för idag är att vi måste se till att få in de kvinnor som kommer till Sverige via "kärlek" dvs en man i Sverige "hämtar hem" en kvinna från öst eller Asien för att gifta sig med. Tyvärr är dessa kvinnor helt utlämnade till mannen. Många män vill väl och är snälla men långt ifrån alla av dessa män.
Dessa kvinnor hamnar inte på SFI (Svenska för invandrare) eller andra integrationsprogramm eftersom de inte kommer till Sverige via invandrarverket.
Skulle de inte trivas eller vill lämna sin man innan 2 år har gått blir de hämsända. Mannen kan dessutom lämna dem inom 2 år och därmed få dem hemsända. Vad är det för ansvar vi tar som land när vi inte kan skydda dessa kvinnor. Inte bara som ibland bli misshandlad utan vid anmälan hemsänd till hemlandet och försöka förklara för släkt och vänner vad som hänt.
Nej vi måste få in denna invandring i ett för kvinnorna säkert system så att de kan integreras istället för utnyttjas.