söndag 7 mars 2010

Kollektiv(t) bestraffning ( ansvar)

Kan inte mer än tycka synd om Islänningar som genom sin litenhet har svårt att klara av den börda som bakruset efter den tidigare festen innebär.
Att rösta om hur, hur mycket och i vilken takt man skall betala tillbaka den skuld som Island drabbas av när deras banker inte klarade av sina åtaganden
Helt klart måste man betala tillbaka det man lånar hur skulle det annars fungera. Är man bosatt i ett land får man nyttja dess fördelar liksom dess ansvar.
Att Isländska banker spred sina kontor runt i Europa för att suga in pengar via högränte inlåningskonton som de sedan lånade ut till Islänningar och andra både privat och expansiva företag. Efter krisen fick vi se hur många och dyrbara bilar många Islänningar dragit på sig via låneskulder.
Att många satte in pengar på dessa konton var heller inte så konstigt då media och andra experter tipsar och råder till att leta efter de banker som ger högst avkastning och därmed överge de traditionella bankerna.
När nu bubblan sprack så kunde inte Isländska banker betala tillbaka de pengar de fått låna in (man kunde ju inte få in de utlånade pengarna eftersom folk överbelånat sig och dessutom hade många blivit av med arbete).
Helt klart måste Island betala tillbaka pengarna som i detta fall Nederländerna och Storbritannien nu fick ta ur egen ficka för att betala insättarna i deras länder.
Synd och svårt för ett land som Island att klara detta då de dessutom har problem med att många personer och företag fortfarande är för skuldsatta och landet saknar tillgångarna.
Här måste vi hjälpa dem med lån från IMF samt på sikt medlemskap i EU så att de inte behöver vara ett litet ensamt land utan ett litet land i en stor familj.