onsdag 31 mars 2010

Ordning och reda.


Kommunpolitiskt i Lidköping är idagsläget 3 frågor på tapeten och har så varit sedan ett bra tag.

Maten: självklart skall vi ha närodlat och närlagat. I ett samhälle där våra barn till största delen av sin vakna tid är på förskola, skola och fritids måste vi satsa pengar och resurser på att ge goda matvanor och mat med höga näringsvärden till en växande generation. Att få maten tillagad när den skall ätas och dessutom möjligheten att känna doften av mat som tillagas borde vi verkligen kunna unna våra barn. De äldre som bor i äldreboende skall givetvis på god och näringsrik mat även de. De olika måltiderna är något man skall se fram emot som en trivsam och "lyxig" del av dagen. Att maten dessutom till så stor del som möjligt är närodlat kan för barnen skapa en kunskap om sambandet mellan naturen och människa samt minimerar transporter m.m. För de äldre är det givetvis trevligt att förutom bidraget till miljön även kunna relatera till närmiljön och alla dess minnen i samband med måltiderna.

Biblioteket: Prio 1 egen verksamhet i egna lokaler eller som JP Glans sa " man hyr väll inte boende av grannen när man har plats i det egna huset". Har vi nu (inget jag gillade) köpt en superstor fastighet skall den fyllas med egen verksamhet och syftet var att skapa ett kulturhus. Då får vi stå för det och slutföra planen med att skapa detta kulturhus och då är ett bibliotek en naturlig innebodende.
Jag vill även flytta hela kommunhusets verksamhet dit och sälja fastigheten på Skaragatan. Har vi nu Sockerbruket i kommunens ägo skall det fyllas med egen verksamhet för att få ner kommunala driftskostnader.
Prio2, Förhandla fram mer yta och förläng nuvarande avtal. Det går garanterat att skapa en modernt bibliotek för framtida behov på nuvarande plats.
Det är enligt min åsikt inte ett dugg intressant att hyra in sig i ny fastighet i gamla försäkringskassan om inte hyran blir lägre än alternativet att vara kvar i nuvarande fastighet.

Flyg och båt: Tror inte ett dugg på att Lidköpingsbor skulle ta flyget till Göteborg för byte av flyg och sedan vidare till någon Europeisk storstad och vice versa (Storstadsbor i andra länder göra omvända resan till Lidköping). Några affärsmän skulle säkert göra resan men de skall inte subventioneras av kommunala skattepengar. En del idéer är behövliga för att skapa vidare idéer alternativt smälta in i samförstånd att avstå och detta är ett sådant förslag, därav att jag inte velat uttala mig negativt utan låtit det utredas vidare. Har genom åren lärt mig att man ibland kan få som man vill genom att låta saker lägga sig genom att tiden går istället för att skapa irritation och låsningar vilket kan skapa dåliga beslut av rent principiella anledningar
Båt..... hm hur länge och hur mycket skall vi finansera Mina??? Det finns många liknande projekt lite varstans i Sverige men då finanserar man sina projekt via att sälja andelar, spikar, m2 på segel eller donationer. Testa kommuninvånarnas intresse för båten genom att ha öppethus vid båten samtidigt som man berättar om projektet och dess planer. Samtidigt kan man samla in bidrag och sälja andelar. Att gå till kommunen med jämna mellanrum och få mer pengar fungerar inte för någon annan verksamhet så nu anser jag det får vara nog.