onsdag 31 mars 2010

Demokratin får inte tystas

Fler och fler gymnasieskolor begränsar den politiska öppenheten och därmed demokratin genom stänga ute politiska partier. Av rädsla för att SD och andra extrema partier skall kräva sin rätt att bedriva kampanjande på skolor tar man till ett av de sämsta vapnet mot detta och tysta alla partiers information. Vem bestämmer vad som är rätt information?? Skolledning kan och får inte kväva demokratin oavsett vad man tycker om enskild partier. Vi har lagar som förbjuder hets mot folkgrupp och div andra beteenden så de som håller sig inom lagen borde få yttra sig och de som bryter anmälas.
Det finns länder där det inte är ok att uttala sig om annan politik än den i landet regerande och vi påtalar då i olika forum att de bör förändra detta. Är det någon som tror att de i dessa länders regerande personer anser att deras politik är fel, de anser t.o.m. att andra partier sprider samhällsfientlig information och begränsar den därmed. Detta är ofantligt långt från vår demokrati men jag kan inte låta bli att ändå dra liknelser när ledande personer begränsar yttrandefriheten med anledning av att man vill hålla avvikande åsikter borta.
Låt lokala partier oavsett åsikt få komma till tals så att de dessutom får visa upp sig och vad de står för så att vi vet vilka de är och kan belysa och bemöta åsikterna.