måndag 22 februari 2010

Ros till SJ personalen


Var igår med om en upplevelse ihop med många många pesoner på Centralstationen i Stockholm som ger många tankar.
Att SJ har problem som medför problem för alla som tänk sig att åka tåg nu i vinter. Jag har via arbetet säkert åkt minst 1000 gånger de senaste åren t.o.r Stockholm och därmed upplevt mycket under dessa resor. Det som slår mig är att jag vet inte när man någonsin hör något bra om SJ som bolag trots att vi alla vill ha bättre miljö och att man idag kan åka oerhört smidigt t.o.r. under en dag till Sthlm från de flesta städer i Sverige. Men när det krånglar då har vi åsikter vare sig vi åker tåg eller inte.
I går var det mist sagt kaos på Centralstationen i Stockholm. Tåg efter tåg ändrade avgångstider var 10:e minut och vänthallen fylldes på konstant i och med att det borde gå ca 6-10 tåg i timmen men knappt några kom iväg.
Vad gör då SJ, jo förutom att jobbat med att få fram tåg så placerar du ut många informatörer på golvet bland oss som väntade för att hjälpa och lyssna på oss som väntar. Modigt att stå på golvet bland oss väntande och försöka förklara att det kanske kommer att tåget som någon väntat på i ca 4 timmar snart skall gå enligt uppgift. Några minter senare så står det inställt på just det tåget och den stackars informatören får hitta ett nytt lämpligt tåg åt dem. All heder åt att de orkade och var så trevliga trots allas frågor.
När jag väl kom iväg så var det på ett tåg som just kommit in och bara vände så toaletter m.m. stängdes succesivt i och med att vatten tog slut. Personalen gick runt och pratade och löste så mycket de kunde. När de kom fram till att många inte kunde komma hem med anledning av att förbindelsetåg inte gick så valde de att stanna på alla stationer för att underlätta. Dörrarna frös och gick inte att stänga men då sprang de med kaffekoppar fulla med varmvatten och tinade upp isen.
Alla rosor åt SJ personalen som tar egna beslut och agerar för sina kunder trot att de själva inte kommer hem eller får sin arbetsdag förlängd med okänt antal timmar.