måndag 11 januari 2010

Förenings-Sverige


Sverige är unikt med sitt ideella föreningsliv och det är viktigt att förstå hur viktigt det är på många många sätt.
Föreningar fostrar våra barn på ett kompleterande sätt till familjen. Alla vet hur viktigt rätt kompisar är för att inte hamna snett och här är gemenskap och tillhörighet i förening en viktig faktor. Att umgås i grupp och lära sig att ta en plats i gruppen men samtidigt värna gruppen för att gemensamt nå uppsatta mål är viktigt för framtida arbetsliv och familjebyggande. (Att gemensamt hantera sittuationer när man inte når alla mål är ochså en bra lära.
Mötesstrukturer, demokrati och att arbeta för att skapa förutsättningar för andra är något man lär sig i styrelsearbet i föreningar av alla slag. Att lyckas i utveckling av en ideell föring bygger på att man måste bygga på delaktighet, glädje, entusism och gememsamma mål. Detta är utmärkt att använda som ledarstil även i näringslivet men där är det lättare då man är betald för att medverka vilket man inte är i föreningslivet.
Föreníngsliv är viktigt för hela vårt samhälle genom den kraft gemenskapen har. Vi har alla märkt vilken glädje och entusiasm vi alla får när Sverige lyckas i slutspel i stora turneringar. Alla kommer vi ihåg VM brons i fotboll i USA, denna underbara sommar med fontänbad m.m. samt VM/OS guld i ishockey m.m
Det är viktigt för stoltheten i en kommun att man har något eller några föreningar som lyckas i elitsammanhang. Som kommun är det viktigt att arbeta för att att Elitklubbar skall lyckas då det ger så mycket energi till hela kommunen. Se vilket lyft Borås har fått sedan Elfsborg åter är i Allsvenskan. ( alla hänger med och pratar fotboll För Lidköping är Villa den solklara förening som sammanför oss i spänning, glädje och gemenskap.