onsdag 31 juli 2013

Centrumhandels framtid

Fria ord NLT 2013.07.31
Gällande handelns framtid i Lidköping måste vi veta vart vi vill och därefter styra dit. Risken är alldeles för stor att förstöra något så unikt som ett levande centrum genom att leka följa John med andra kommuner. Det handlar inte bara om arbetstillfällen i vissa handelscentrum, det handlar om en helhet gällande arbetstillfällen i kommunen och även en turistnäring i Lidköping med omnejd. Självklart ska vi inte säga nej till företag som vill etablera sig i Lidköping, vilket medför nyanställningar, men vi måste vara duktiga på att styra lokaliseringen av etableringarna som helhet. Vi måste även kunna svara på frågor såsom Vad gör Lidköping unikt? Varför åka till eller till och med flytta till Lidköping?.

Många av dessa och liknande frågor besvaras med ett ”pittoreskt” och levande centrum men många småbutiker. Dessa butiker tappar inte sin försäljning som sådan till exempel en biltillbehörskedja, men risken att kunderna först stannar till på köpcentret och därefter inte tar sig in till centrum är uppenbar vilket gör att ­potentiella kunder aldrig når centrum. Vi måste därför vara duktiga på att göra fler saker på samma gång samt ha en egen plan hur vi vill ha det och styra mot detta (inte säga ja bara för att butikskedjan önskar så).
Folkpartiet och Vänstern ville ha en konsekvensanalys innan vi lämnade svar på Biltemas intressefråga och detta för att vi inte får göra fel. Det finns för många dåliga exempel på döda centrum med köpcentrum utanför stadskärnorna. Folkpartiet anser att Lidköping måste våga bryta mönstret med att etablera fler och fler köpcentrum och därmed kväva centrumhandeln.

Vi säger därför ja till fler etableringar men i anslutning till befintliga köpcentrum. Informera dessutom turister och andra om att man kan åka in till vårt charmiga och pittoreska centrum för att strosa i småbutiker med många gånger unikt sortiment och service samt ta en fika på någon av alla våra kafeterior innan färden går vidare.
Pär Johnson, Folkpartiet