fredag 24 maj 2013

Eget ansvar

Man kan säga mycket om det som i dagarna händer i Sthlm´s förorter och det skall man göra för så här får det inte gå till. Oavsett om man anser sig felbehandlad eller utanför får man inte ta till våld. Vi lever i ett demokratiskt land och dess grundprincip är yttrandefrihet, föreningrätten och allas lika värde och möjligheter.  Att ta till våld är ett angrepp på våra demokratiska gunder. Många kommer säkert att försvara detta våld med att det inte är lika möjligheter för alla men så är faktiskt fallet. Om man anser att en stadsdel, en ort eller var man nu bor inte har den service man tycker sig behöva så får man hitta lösningar och fixa detta på något sätt. Starta namninsamling för att få massor av namn som säger att man kommer att nyttja en bankomat på orten och överlämna dessa till företag som etablerar bankkomater. De kommer troligen att sätta dit en bankomat då så många vill nyttja den då de tjänar pengar på detta. Ingen skulle däremot sätta dit en bankomat för att man eldar upp skolor, och bilar. Detta var bara ett exempel och man kan faktiskt även flytta dit där man tycker det finns den service man vill ha. Något har gått fel när man anser att man har mer rättigheter än skylldigheter. Vi kan inte bygga ett samhälle med individer som anser sig ha mer rättigheter än skylldigheter. Detta handlar inte om människor från vissa områden eller länder utan det gäller för alla oavsett om man haft en  sk. Curlad uppväxt och känner att det är så det skall vara även i vuxen ålder eller besviken för att jobbansökning efter jobbansökning ej resulterar i ens en intervju.
Vårt gemensamma samhälle skall ha resurser och stöd för att stötta och hjälpa alla som av olika anledningar kommer utanför arbete längre eller kortare tid men samhället kan inte ta över mitt ansvar som individ att ta mitt ansvar för att bidra på olika sätt för att skapa ett bättre samhälle och samhällsnormer vilket i sin tur genererar mer framtida möjligheter.
Tyvärr sänder de senaste dagarnas "kravaller" inga positiva signaler som kan göra att företag skulle tänka sig etableringar oavsett hur frustrerad man känner sig.

Jag tycker Alice Teodorescu har en utmärkt artikel i Aftonbladet.