söndag 26 augusti 2012

Allt är relativt

Det höjs röster om att vår krona nu är så stark att den måste sänkas. Visst är den stark om man jämför med senare år men inte historiskt om vi jämför med tex våra grannländer.  För vem skall kronan ha rätt kurs ( importerande försetag eller exporterande, Svenskens charter eller svensk turism?.) och vad är bra kurs? Att kronan är stärkt kan regeringen ta åt sig men är det rätt ? Tänk om den är stärkt för att Euroländer krisar och vi därmed i relation blivit bättre? 
Det är som med vädret en del vill ha sol för att kunna ligga på stranden och sola medan någon annan vill ha regn för att skörden inte skall torka. Vädret är något av våra vanligaste samtalsämnen men eftersom vi inte kan påverka så har vi lärt oss att anpassa oss och göra det bästa av det. Då det är sol passar vi på att sola även om vi skulle behövt regn till skörden eller något annat o när det regnar så passar vi på att göra annat som vi skjutit upp där dagarna det varit sol. Kanske inte de bästa exemplen men jag hoppas och tror tanken förstås.
Nu tillbaka till kronkursen...
Vi pratar och har åsikter om att den borde vara si eller så samt vad som kan gå att göra åt den men det som är viktigast är att vi ser till att vara konkurrenskraftiga så att vi klarar både höjd och sänkt krona. Har vi inte kompetens utvecklas inte våra produkter till rätt pris och kvallite oavsett kronkurs. Vi måste satsa än mer på kompetensökning och forskning för att klara oss starka i framtiden. Har vi det kommer företag att startas, företag etableras i Sverige, Svenska produkter o tjänster köpas och det vare sig kronan är stark eller svag och vår valuta en kommer att pendla även i framtiden.