tisdag 13 april 2010

Vägskäl

Jag är ledsen att säga det men Sverige har byggt mycket av sin tidigare position i välfärd på att vi stog utanför Världskrigen. Sverige var tidigare inget rikt land, många tvingades faktiskt flytta utomlands för att söka lyckan i andra länder. När sedan andra länder tvingades lägga stora summor på krigskostnader och raserade infrastruktur och industri kunde vi hålla maskineriet igång. Vi är beroende av export och kunde därmed dra in mycket pengar till landet och vår välfärd. Ingen familj blir rikare genom att flytta runt pengar inom familjen, man måste få in pengar utifrån för att få ökad välfärd.
När sedan övriga länder fått igång sitt maskineri igen halkar vi efter och förlitar oss på vår välfärd och goda resultat. problemet är att vi lever i en "Boklöv värld", ingen Svensk har presterat bra i backhoppning på skidor fram tills Boklöv introducerade en ny stil och vann tävling efter tävling i ca 1 år eller fram tills de andra kopierade hans stil och genast var det plats 20 och efter som gällde igen. Nu är t.o.m. backhoppning borta som nyårsdagstradition på tv.
När jag var liten gav vi lutterhjälp pengar i sparbössa man vek ihop själv till fattiga barn i Asien, nu köper de våra företag ( Volvo m.m ) och företagsledare Världen över inser att det är där det händer och flyttar verksamhet dit.
Vi kan inte förlita oss på trygghet och att saker löser sig. Vi måste bygga en ny tid där eget ansvar och ambitioner väger tungt för att kunna hänga med och därmed få in pengar till välfärd och trygghet.
Att som S/ V och MP tona ner egna ansvar/ krav och ambitioner är förkastligt. Inget land i världen kommer att frivilligt släppa fram Svensk välfärd, det får vi fixa själva och vi måste exportera för att få in pengar.

Läs vidare på: Aftonbladet,SVD,DN