torsdag 11 mars 2010

Historien hinner ikappp

Idag har riksdagen trots att Regeringen önskade annat röstat igenom att uttala att det skedde ett folkmord i Turkiet under Shato D´Seyfo (Svärdets år)för så länge sedan som 1914-15. De som drabbades var Syrianer och de som utförde dådet var Turkar och muslimer. Syrianerna är ett oerhört drabbat folk och har råkat ut för totalt ca 25 stora "folkmord".
Syrianer var den stora gruppen i mellanöstern fram till 1300 talet och är en kristen samhällsgrupp. På 600talet växte Islam fram och muslimerna tog över mer och mer och tryckte tillbaka Syrianerna. Syrianerna var tex tvingade att betala extra skatt medans muslimer blev befriade

ca. 350.000 - 500.000 (även siffran 750.000 nämns) Syrianer bedöms ha mördats under Svärdets år i Turkiet och nordvästra Iran.
Turkiet har alltid förnekat att detta ägt rum och frågan var tidigare uppe i riksdagen 2001 (framlagt av en Vänsterpartist, Bra gjort!!) men då nådde man bara fram till att kalla det för tragedi.
Jag är idag stolt över att flera från "borgerliga sidan" röstade med oppositionen så att folkmordet kunde erkännas.
Det hjälper ingen idag men alltid lättare att gå vidare om man får stöd och förståelse för vad man råkat ut för historiskt.
Turkiet plockade hem sin ambassadör men vad gör det??

I Sverige finns ca 60.000 - 70.000 Syrianer idag och jag är glad för deras skull.