lördag 6 september 2014

En rödgrön röra i Europa


Skriver med EU minsiter Birgitta Ohlsson i ett antal Skaraborgsmedia:


Det finns idag inget regeringsparti i hela EU som vill ge upp sitt lands EU-medlemskap. Men om det blir en rödgrön valseger kan Sverige bli det första landet där ett av regeringspartierna kräver att vi helt lämnar Europasamarbetet. Det riskerar att leda till en drastisk omsvängning av EU-politiken och att Sverige tappar den starka position i EU som Alliansregeringen byggt upp.


Sverige uppfattas numera ha ett mycket stort inflytande för att vara ett relativt litet medlemsland. Men vem vill gå den till mötes som vill lämna klubben? Den brittiska regeringen vill vara kvar i EU, men trots det har Storbritannien förlorat inflytande bara genom att det spekuleras om hur och när landet ska lämna unionen. Sverige riskerar att hamna i en liknande situation med en rödgrön regering. Att Stefan Löfven har svårt att få ihop ett regeringsalternativ är väl känt. Men tittar man på röran i den rödgröna EU-politiken framstår splittringen ännu tydligare. Socialdemokraterna vill, om än utan entusiasm, vara med i EU. Miljöpartiet accepterar motvilligt medlemskapet – efter tjugo år av motstånd. Vänsterpartiet vill lägga ner det samarbete som tryggat fred i över 60 år – och kräver att Sverige snarast lämnar EU. Bristen på rödgrön ambition är påtaglig när riksdagens EU-nämnd beslutar hur regeringen ska agera i EU. 33 gånger har S, V och MP gemensamt försökt fälla regeringen. Men faktum är ändå att Vänsterpartiet har betydligt större samsyn med Sverigedemokraterna än med de rödgröna. V och SD har tillsammans lämnat avvikande meningar 44 gånger. De två har en annan åsikt i avgörande EU-frågor som EU:s budget, banktillsyn, asylpolitik och Schengensamarbetet. Det visar att samsynen knappast finns inom de rödgröna, utan bland dem som ogillar samarbete och vill lämna EU. Med Jonas Sjöstedt som minister i en svensk regering skulle Sveriges inflytande i Europa kraftigt undermineras. Det är särskilt allvarligt när EU behöver tala med en röst till ett aggressivt Ryssland och när vi ska få fart på tillväxten och jobben i Europa.

Det är hög tid att väljarna får svar om vad de rödgröna tycker: – om att EU har en gemensam linje mot Ryssland? – om ett frihandelsavtal med USA? Kan Jonas Sjöstedt skriva under? – om rätten att flytta fritt inom EU? Kan Miljöpartiet acceptera fackets krav på kontroll och gränshinder?
Folkpartiet och Alliansen har under åtta år tydligt besvarat dessa frågor. Både Sverige och EU behöver ett aktivt och visionärt svenskt ledarskap i Europapolitiken. Där målet är mer samarbete – inte mindre.Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP) Pär Johnson, riksdagskandidat (FP)


Skaraborgvia WordPress http://ift.tt/Ww0z6Q

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar